Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Πέρασε κιόλας ένας μήνας χωρίς τον Παπατέλιο!!!

Επικήδειος του Δεσπότη μας, στο ξόδι του ΠαπαΤέλιο μας, την 10-2-2016, ώρα 16:00 στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία, στο χωριό μας, Λεοντάρι Θηβών.


   Αγαπητοί μου αδελφοί, όλοι ξέρουμε πως οι παλαιοί ιερείς,  χωρίς να υποτιμούμε τους νέους, ήταν με λιγότερες προϋποθέσεις, αλλά είχαν ευλάβεια στην εκκλησία μας, στον Κύριο μας ,στο θυσιαστήριο και βεβαίως και στον επίσκοπό τους . Εγώ θα σταθώ σήμερα σε ένα στίχο που είπαμε προηγουμένως, που μπορεί να τον ταιριάξουμε, και νομίζω ότι θα με συγχωρήσετε, που ανταποκρίνεται στην περίσταση. «Από των κριμάτων σου ουκ εξ έκλινα, ότι συ ενομοθέτησας με», λέει λοιπόν ο ψαλμωδός γιατί οι άγιοι πατέρες επέλεξαν να είναι αυτοί οι στίχοι στην ακολουθία της κηδείας, ότι από των κριμάτων και από τα πλαίσια της αλήθειας ,από τον νομό σου, από όλα τα παραγγέλματα σου και τις εντολές Του, ουκ εξ έκλινα, δεν παρέκκλινα, δεν έφυγα κατά το ανθρώπινο, ήταν για μένα οδηγός μου στον δρόμο της ζωής μου ο Θεός!!!  
  Όσοι γνωρίζουμε καταστάσεις του παλαιού καιρού, ξέρουν τι σημαίνει φαναράκι τη νύχτα στο μονοπάτι, να βαδίζει κανείς για να πάει στην αναγκαία δουλειά του, έτσι ακριβώς λέει και ο νόμος του Θεού, ήταν για τους πιστούς και τους ανθρώπους τους ευλαβείς απέναντι τους, που τους οδηγούσε και τους κατεύθυνε. Ότι συ ενομοθέτησας με, ο Θεός δηλαδή που μας έδωσε τον νόμο, μας έδωσε τα κρίματα της δικαιοσύνης, μας έδωσε την αλήθεια του, ως πλαίσιο ζωής για να πορευθούμε , για να είμαστε στην ασφαλή πορεία της οδού που οδηγεί στην δική του ζωή, αφού μας διαβεβαίωσε ότι είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή. Έτσι και ο μακαριστός πατήρ Αριστοτέλης ένας απλοϊκός μεν, αλλά πιστός ιερέας διακόνησε, πορεύθηκε, και έμεινε πιστός στο Θεό όσο τουλάχιστον είμαι σε θέση να γνωρίζω και σήμερα τον κατευοδώνουμε προς την αιωνιότητα, με την ταπεινή μας προσευχή, με τον σεβασμό και την αγάπη μας.
   Στο βιβλίο της αποκαλύψεως φαίνεται ο Χριστός να λέει στους μαθητές του και σε όλους μας «γίνε πιστός μέχρι θανάτου και θα σου δώσω το στεφάνι της ζωής». Μείνε λοιπόν σταθερός στην πίστη και στην ομολογία, ακόμη και αν χρειαστεί να πεθάνεις για να σου δώσω τον στέφανον, της ζωής, της αληθινής. Πολλές φορές αγαπητοί πατέρες και αδελφοί κρίνουμε τα πράγματα και τα μετρούμε με τα πλαίσια της παρούσης ζωής που είναι πρόσκαιρα, κρίνουμε τα πάντα με όλα αυτά που πολλές φορές μας επηρεάζουν, που είναι μεν αναγκαία αλλά δεν είναι το παν… Η πορεία του μακαριστού πατρός Αριστοτέλους μας δίδαξε και μας διδάσκει, ιδιαίτερα εμάς τους κληρικούς, το απλοϊκό ύφος και ήθος της ιεροσύνης, το φόβο του Θεού, την αγάπη μας σε Εκείνον και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο.
  Και ευτύχησα και εγώ ως επίσκοπος να τον γνωρίσω από κοντά αρκετές φορές, να χαρώ την παρέα του, και στο σπίτι του και έβλεπα πραγματικά μια ψυχή όμορφη, απλή, για τη διάρκεια που είχε και προπαντός κάποιες φορές με το «σπίνο» που του άρεσε να μας τραγουδάει.
  Σήμερα προσευχόμαστε ο Κύριος της ζωής και του θανάτου, να τον αναπαύει στον χώρο της αγάπης και όπως ακριβώς προσευχηθήκαμε, όπως τον ανέδειξε στη γη η εκκλησιά του ιερέα τιμημένο, έτσι να τον καταστήσει και στο επουράνιο θυσιαστήριο λειτουργό αυτού. Και από εκεί που θα είναι, θα εύχεται για όλους μας, που είμαστε σε περιστάσεις δύσκολες και συνθήκες, να έχουμε και εμπιστοσύνη στο Θεό, και αγάπη για Εκείνον και τον συνάνθρωπο και προπαντός να συμβάλουμε σε κάθε πλαίσιο που αφορά την ενότητα στην πίστη, την εκκλησιαστική και κοινωνική μας ζωή και ακόμα περισσότερο για το κοινό καλό του κάθε αγώνα και της κάθε προσπάθειας. Η παρουσία όλων σας δείχνει την αγάπη και τον σεβασμό σε έναν ταπεινό λευίτη που αρκετά χρονιά δεν ήταν ενεργός αλλά όμως πάντα ήθελε να  μας βλέπει και να μας ακούει. Γιαυτό ιδιαίτερα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και τον αξιότιμο κύριο δήμαρχο μας και τους άλλους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, τον αντιδήμαρχο της περιοχής τον κάθε ένα από σας,  γιατί νομίζω του άξιζε και του αξίζει η έκφραση της αγάπης και του σεβασμού και της τιμής από μέρους μας.  Εύχομαι  λοιπόν αιωνία του η μνήμη, εύχομαι ολόψυχα να πάρετε όλοι και να ξεπεράσετε τα χρονιά του, και προπαντός να έχετε διαύγεια και την ενάργεια την οποία μέχρι χθες είχε ο πατήρ Αριστοτέλης.
ΣΕΒΑΣΤΕ ΜΑΣ ΓΕΡΟΝΤΑ, ΚΑΛΗ ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.
Απομαγνητοφώνηση Γ. Ζωγράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου